lørdag 6. desember 2014

Lussekatter

"Svart senker natten seg, i stall og stue. Solen har gått sin vei, skyggene truer....."
Snart er det 13. desember og Luciadagen. Ingen Luciafeiring uten Lussekatter, sies det.  Men disse er så gode at de kan spises gjennom hele adventstiden  :)
Vi feirer Lucia med boller, barnestemmer og lys som en tradisjon i adventstiden. Men visste du at historien om St. Lucia egentlig er ganske grusom?

Du trenger:

1 pk gjær
5 dl H-melk
150 meierismør
1 g safran (eventuelt 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1 ts bakepulver
ca 13 dl hvetemel

egg til pensling
rosiner til pynt

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret. Tilsett melken.Rør melk og smør sammen til blandingen har ca 38 grader.
  2.  Smuldre gjære i en bakebolle og rør den ut i litt av væsken. Bland deretter i resten av væsken.
  3. Rør i sukker, safran(evt gurkemeie), kardemomme, bakepulver og mel til deigen er passe fast.
  4. Sett til heving under plast på et lunt sted i ca 45 minutter.
  5. Sett ovnen på 225 grader.
  6. Dekk to bakebrett med bakepapir
  7. Ta deigen ut av bollen og elt godt. Del deigen i ca 20 biter og trill de til fingertykke pølser. Form til Lussekattefigurer (se bildet under)
Forskjellige former 

     8.   La de etterheve under plast i ca 20 minutter.
     9.   Pensle med egg og pynt med rosiner
    10.  Stekes i 10-12 minutter midt i ovnen
    11.  Avkjøles på rist









5 kommentarer:

  1. Beste oppskrift jeg har prøvd noen sinne!!! Så vanvittig enkel deig å jobbe med som ikke klebrer og sitter fast over alt! Tusen takk! Strålende <3

    SvarSlett
  2. Går det an å bruke vanlig melk istedenfor H-melk?

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly