"Svart senker natten seg, i stall og stue. Solen har gått sin vei, skyggene truer....."
Snart er det 13. desember og Luciadagen. Ingen Luciafeiring uten Lussekatter, sies det. Men disse er så gode at de kan spises gjennom hele adventstiden :)
Vi feirer Lucia med boller, barnestemmer og lys som en tradisjon i adventstiden. Men visste du at historien om St. Lucia egentlig er ganske grusom? |
Du trenger:
1 pk gjær5 dl H-melk
150 meierismør
1 g safran (eventuelt 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1 ts bakepulver
ca 13 dl hvetemel
egg til pensling
rosiner til pynt
Slik gjør du:
- Smelt smøret. Tilsett melken.Rør melk og smør sammen til blandingen har ca 38 grader.
- Smuldre gjære i en bakebolle og rør den ut i litt av væsken. Bland deretter i resten av væsken.
- Rør i sukker, safran(evt gurkemeie), kardemomme, bakepulver og mel til deigen er passe fast.
- Sett til heving under plast på et lunt sted i ca 45 minutter.
- Sett ovnen på 225 grader.
- Dekk to bakebrett med bakepapir
- Ta deigen ut av bollen og elt godt. Del deigen i ca 20 biter og trill de til fingertykke pølser. Form til Lussekattefigurer (se bildet under)
Forskjellige former |
8. La de etterheve under plast i ca 20 minutter.
9. Pensle med egg og pynt med rosiner10. Stekes i 10-12 minutter midt i ovnen
11. Avkjøles på rist
Ser herlige ut;-)
SvarSlettBeste oppskrift jeg har prøvd noen sinne!!! Så vanvittig enkel deig å jobbe med som ikke klebrer og sitter fast over alt! Tusen takk! Strålende <3
SvarSlettSå hyggelig å høre :)
SlettGår det an å bruke vanlig melk istedenfor H-melk?
SvarSlettHei. Det går helt bra :)
Slett